”Todellisiksi prinsessapuvuiksi” kutsutaan usein romanttisia, täyteläisiä ja muhkeita hääpukuja. Mutta ihan oikeat prinsessat ovat käyttäneet hääpukuinaan hyvin erimallisia pukuja ajan trendeistä ja morsianten omista henkilökohtaisista tyyleistä riippuen.
Tässä artikkelissa esittelemme kuninkaalliset hääpuvut kautta aikojen esitellen 21 ikonisinta pukua viimeisen vajaan 100 vuoden aikana. Saat katsauksen kaikkein upeimpiin pukuihin ylellisistä puvuista kaikkine yksityiskohtineen silmukoista röyhelöihin ja minimalistisiin mekkoihin kapeine siluetteineen, sametteineen ja silkkeineen.
Puvuille on yhteistä tyyleistä tai malleista riippumatta, että niitä ovat kantaneet yllään tyylikkäät naiset, jotka kuuluvat Euroopan perinteisiin monarkkeihin tai, ovat päätyneet osaksi monarkiaa avioitumisen myötä.
Kokosimme puvut kantajineen alla löytyvään infografiikkaan (klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi)
Ei mitkä tahansa häät
Kuninkaalliset häät ovat enemmän kuin vain häät – ne ovat kansanjuhla, jolla on valtava kulttuurinen merkitys ulottuen myös Suomeen. Tästä hyvä esimerkki on kruununprinsessa Victorian häät, kun reilu miljoona suomalaista seurasi suoraa lähetystä hääjuhlasta 19.6.2010. Tanskassa lyötiin kaikkien aikojen katsojaennätykset 14.5.2004, kun peräti 2,6 miljoonaa tanskalaista seurasivat, kun kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary sanoivat toisilleen tahdon. Kuninkaalliset näyttävät olevan suuressa suosiossa yhä, vaikka useimmilla kuningashuoneilla on rajattu poliittinen valta demokratiaa noudattavissa maissa.
Kansan kiinnostus kuninkaallisia häitä kohtaan tarkoittaa myös, että hääpuvut pääsevät katseiden ja tarkastelun alle. Hääpuvut luovat trendejä ja niistä haetaan inspiraatiota moneen “tavalliseen” morsiuspukuun ja juhlamekkoon.
Kun Kate Middleton – nykyisin Cambridgen herttuatar Catherine – meni naimisiin Yhdistyneen kuningaskunnan prinssi Williamin kanssa vuonna 2011, hänen hääpukunsa sai muotialan ihmiset lähes euforiseen tilaan. Monen asiantuntijan mukaan Sarah Burtonin designpuku aiheutti muutoksen trendeissä, kun siihen asti muodissa olleet olkaimettomat hääpuvut vaihtuivat hihallisiin. Myös herkkä pitsi ja vintage-tyyli tulivat suosituiksi. Nämä vaikutteet näkyvät yhä hääpuvuissa.
Kuninkaalliset säädökset
Vaikka tänä päivänä kuninkaalliset hääpuvut ovat tyyliltään hyvin erilaisia ja niissä saa näkyä morsiamen henkilökohtainen tyyli ja mieltymykset, tulee niissä edelleen noudattaa kuninkaallista etikettiä. Yleisesti voidaan sanoa, että hääpuvun täytyy olla säädyllinen eikä paljasta pintaa saa olla esillä liikaa.
Ajan myötä säännöt ovat tulleet löyhemmiksi ja nykyisin kuninkaallisissa puvuissa paljaampi pinta ja tiukemmat siluetit eivät ole enää harvinainen näky. Olkapäiden tulee tosin olla edelleen aina peitetyt (ainakin kirkossa) ja harvoin dekoltee tai sääret ovat näkyvissä.
Tässä näemme kaksi sukupolvea ruotsalaisesta hovista: kuningatar Silvia ja kruununprinsessa Victoria. He menivät naimisiin tahoillaan vuosina 1976 ja 2010, ja eri aikakaudet kertovat omaa kieltään hääpuvuissa. Siinä missä Silvialla on pitkät hihat ja korkea, pyöreä kaula-aukko, paljastaa Victorian puku enemmän ihoa paljaine olkapäineen ja käsivarsineen. Molemmat puvut ovat kuninkaallisten säädösten mukaisia, mutta hyvä esimerkki ajan myötä kehittyvästä pukeutumisetiketistä.
Hääpuvut – viisi pukua, jotka muistamme
Kuten infografiikasta näkyy, on kuninkaallisten hääpukujen kirjo viimeisen 100 vuoden aikana kaunis. Puvut ovat tuoneet ajan kuluessa aina uusia virtauksia trendeihin ja jättäneet jälkensä historian kirjoihin. On tosin viisi pukua, joista on jäänyt unohtumaton vaikutelma.
Grace Kelly
Grace Kellyn hääpuku on lahja MGM elokuvayhtiöltä ja sen on suunnittelut Helen Rose vuonna 1956. Se osoittaa hyvin, miten ajaton Hollywoodin eleganssi tyyli ei mene koskaan pois muodista. Asia sai vahvistuksen vuonna 2011, kun Kate Middleton hääpuvusta on selvästi havaittavissa merkkejä Kellyn kauniista pitsireunuksisesta mekosta.
Diana
Dianan mekko, jota harva unohtaa, on David & Elizabeth Emanuelin käsialaa vuodelta 1981. Runsailla puhvihihoilla ja röyhelöillä varustetun ainutlaatuisen puvun laahus on lähes 8 metriä pitkä. Puku on nykyään sekä rakastettu että vihattu ja siksi toisin sanoen kirjattu muodin historiaan.
Mette-Marit
Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin mekko on vuodelta 2001 on uutta luova sievässä yksinkertaisuudessaan. Sen on valmistanut maanmies Ove Harder Finseth. Mette-Maritilla, joka on eronneena äitinä ja raskailla elämänkokemuksilla päässyt koko kansa suosioon, ei ollut tarvetta ylitsevuotavaan luksukseen. Vastapainoksi hän osoitti, mitä minimalistinen pohjoismainen tyyli on parhaimmillaan.
Mary
Tanskan kuninkaallisten tyyli-ikoni, prinsessa Mary ansaitsee paikkansa myös tällä listalla. Hän oli valloittavan näköinen astellessaan kirkkoon Uffe Frankin suunnittelemassa asussa vuonna 2004. Venepääntiellä varustettu mekko oli valmistettu kiiltävästä Duchesse-silkistä.
Kate
Kate Middletonin henkeäsalpaavan kaunis, Sarah Burton/Alexander McQueenin mekko on nuorin luomus listalla, mutta uskomme, että puku tullaan muistamaan vielä pitkään. Voimme antaa vain Prinssi Williamille oikeuden kuiskata alttarilla tälle kauniilla pitsillä vuoratun hääpuvun kantajalle “Näytät kauniilta”.
Tulevaisuuden kuninkaalliset hääpuvut
Kuninkaallisten hääpukujen kehitystä ei voi ennakoida tai tietää, keitä he ovat, jotka kantavat seuraavia luomuksia päällään. Ehkä seuraava hääpuku nähdään Britannian kuninkaallisen perheenjäsenen yllä, kun Prinssi Harrylle tulee aika sanoa hyvästit poikamieselämälle? Tekevätkö yksinkertaiset mekot paluun vai ovatko muhkeat kokonaisuudet tulleet jäädäkseen?
Kysymyksiä riittää, mutta yksi asia on varma: tätä kaikkea on jännittävä seurata!